De voor- en nadelen van gaming supplementen

De voor- en nadelen van gaming supplementen

4 min lezen

De voor- en nadelen van gaming supplementen

In de Fast & Furious films kunnen racers een knopje omzetten om sneller te rijden. In spellen zijn er ook allerlei ‘enhancers’ om beter te presteren. Als Mario een vuurbloem pakt dan wordt hij onverslaanbaar. Hoe unlock je ‘God Mode’ in jezelf? Met gaming supplementen natuurlijk! Nou ja, natuurlijk … wat zit er eigenlijk in deze producten en wat gebeurt er in je lichaam als je hier langdurig gebruik van maakt? Wat zijn de voordelen van game supplementen? Dat en meer lees je op deze pagina. Zijn er ook nadelen bij gamesupplementen? Ook dat bekijken we. Zo weet je precies hoe je de beste Power Ups vindt om de ultieme gamer te worden!

Wat zijn gaming supplementen?

Voordat we de voordelen van game supplementen gaan bekijken is het goed om te weten waar het eigenlijk over gaat. Een supplement is een toevoeging. Dit kan nodig zijn als je bijvoorbeeld vitaminen tekort komt. Je maakt dan gebruik van een vitamine supplement om normaal te kunnen functioneren. Omdat er in een standaard voedingspatroon weinig jodium zit wordt er een lage dosering in bakkerszout toegevoegd. Zo krijg je toch voldoende van deze bouwstof binnen door brood te eten. Zonder deze supplementen komt je lichaam tekort. Bij gaming supplementen betreft het ingrediënten die jouw lichaam en geest optimaal laten presteren. Je hebt ze niet nodig voor een gezond leven, ze zijn vooral bedoeld om jouw prestaties te optimaliseren. Je kunt dit vergelijken met proteïne shakes voor in de sportschool. Zonder extra eiwitten kun je spieren opbouwen maar het verloopt sneller en beter als je een voedingssupplement gebruikt.

Er zijn verschillende producten waaronder energy drankjes, repen of poeders die je oplost in water. De ingrediënten verschillen ook van vitamines op basis van natuurlijke ingrediënten tot aan grote hoeveelheden suiker. Als je specifieke diëtaire eisen hebt zoals vegan of keto let dan goed op de ingrediënten.

Voordelen en nadelen van game supplementen

In onderstaande opsommingen komen onderwerpen aan bod die niet voor alle producten van toepassing zijn. Per merk en product kan de samenstelling en werking afwijken. Lees daarom zeker even verder dan deze lijstjes om erachter te komen welke producten beter zijn en waarom.

Dit zijn de voordelen van game supplementen:

Meer focus tijdens games spelen. Meer energie tijdens langere sessies. Minder vermoeidheid tijdens het gamen. Bevatten belangrijke vitamines. In diverse vormen verkrijgbaar.

Dit zijn de nadelen van game supplementen:

Meer vermoeidheid na het spelen van games. Slaapproblemen. Geïrriteerd gedrag. Verslavende werking. Kosten voor supplementen.

Deze voordelen en nadelen van game supplementen vertellen niet het hele verhaal. Voor een deel omdat de samenstelling per product anders zal zijn maar ook vanwege het gebruik door de gamer. De eerste vraag die moet stellen is “waarom gaming supplementen gebruiken?”. Die vraag zullen dan ook direct beantwoorden!

Waarom gaming supplementen gebruiken?

Video games spelen doe je omdat het leuk is. Het is een hobby waarvan een klein percentage fanatieke gamers doorstroomt naar een betaalde baan. De drempel om een spelletje op te pakken ligt laag. Als je thuis een spelcomputer, PC of mobieltje hebt dan kun je aan de slag gaan. Door te spelen wordt je vanzelf beter maar er komt een punt dat je aan een plafond komt. Met gaming supplementen kun je dit plafond verhogen. Voor sommige spelers betekent dit meer focus, voor andere spelers meer uithoudingsvermogen of een combinatie van beide. Jouw lichaam wordt niet fysiek groter en je wordt ook niet zomaar slimmer of sneller. Het betreft een boost van tijdelijke aard die je tijdens het spelen naar een nieuw niveau kan brengen.

Kun je verslaafd raken aan game supplementen?

Je kunt verslaafd raken aan gaming op zich, dit is ook één van de mogelijke nadelen van game supplementen. De combinatie kan een probleem worden. Gebruik deze producten niet om langer door te spelen dan verantwoord is. De hele nacht zombies neerknallen en vervolgens de rest van de dag zelf als een zombie rondlopen is niet de bedoeling. Een belangrijke stof in deze producten is cafeïne. Dat zit ook in koffie, thee en cola, op zich niets bijzonders dus. Het is wel een verslavende stof. Als je stopt met de inname van cafeïne dan duurt het ongeveer een week voordat de behoefte uit je lichaam is. Je kunt dan bijvoorbeeld hoofdpijn krijgen. Drankjes met veel suiker hebben soortgelijke bijwerking, houd daar rekening mee.

De voordelen van game supplementen zijn al decennia lang bekend. In de jaren 80 werden PC en Nintendo games al gespeeld onder het genot van Jolt Cola, een frisdrank met extra cafeïne. Als je goed zorgt voor je lichaam inclusief verantwoorde voeding en voldoende rust dan kun je in combinatie met gaming supplementen het volgende level halen en als winnaar uit de bus komen!


Blog posts

 • Gamestoel versus Bureaustoel: De Ultieme Vergelijking

  , door Niels Schouten Gamestoel versus Bureaustoel: De Ultieme Vergelijking

  Lees meer 

 • De ultieme upgrade voor gamers: waarom een comfortabele gamestoel je prestaties boost

  , door Zino van Velzen De ultieme upgrade voor gamers: waarom een comfortabele gamestoel je prestaties boost

  Lees meer 

 • Geniet van comfort en prestatie met ergonomische gamestoelen

  , door Zino van Velzen Geniet van comfort en prestatie met ergonomische gamestoelen

  Lees meer 

Login

Wachtwoord vergeten?

Heb je nog geen account?
Maak gratis een account aan en geniet van vele voordelen.