Gaming room inrichten in deze 10 stappen
6 min lezen
6 min lezen
Wat heb je nodig voor een game room? In de eerste plaats natuurlijk een gaming systeem zoals een Game PC, Xbox, PlayStation of Switch en vette games om te spelen. Vrienden voor online spelen zijn ook onmisbaar of ga lekker voor single-player. Een gaming room inrichten geeft je echter meer uitdagingen dan een stopcontact in de buurt zoeken. Je kunt een volledige ruimte inrichten als game kamer of ga na een verhitte sessie lekker uitrusten in je game slaapkamer, het is allemaal mogelijk. We helpen je in 10 stappen om de perfecte game room in te richten. Of beter gezegd in 10 levels, dan weten we zeker dat je de aandacht erbij houdt!
Wat heb je nou aan een waskamer? Zet die wasmachine maar op zolder en richt een game room in! Misschien kun je dit niet helemaal zo verkopen aan je medebewoners en moet je het met een game slaapkamer stellen. Dit hoeft geen probleem te zijn, het is alleen wat passen en meten. Als je heel klein woont dan kan een slaapbank of opklapsysteem aantrekkelijk lijken maar je moet dan steeds weer gaan schuiven en bouwen voordat je kunt gamen, slapen of strijken. Deel liever de ruimte die je hebt doordacht in. Meer ruimte in een gaming room is vooral luxe, geen noodzaak. De volgende levels zijn veel belangrijker.
Wat heb je nodig voor een game room? Wat voor een soort gamer ben je? Een PC systeem zal wat meer ruimte innemen dan een console. Aan de andere kant hebben veel console gamers vaak veel losse doosjes met games en/of randapparatuur. Ben je multi-platform? Houd dan jouw gear gescheiden en laat je game room accessories niet slingeren. Niet omdat je muis gaat vechten met een gamepad maar vooral om overzicht te behouden en rommel te voorkomen.
Een huis bouw je niet op los zand, je hebt een solide fundering nodig. Je game ervaring wordt beter als je een degelijk gamebureau koopt, jouw ranking waarschijnlijk ook! Game bureaus zijn er in verschillende types, prijsklassen en met unieke kenmerken. Ga bij voorkeur voor een competitie standaard bureau. Die voldoen aan internationale standaarden en passen heel goed bij de meeste game types. Ben je groter of kleiner dan gemiddeld? Dan kan een bureau dat in hoogte verstelbaar is een goede keuze zijn.
De trend van ‘staand werken’ is een beetje voorbij, staand gamen is helemaal nooit aangeslagen. Je wilt lekker zitten maar comfortabel is niet altijd ergonomisch. Een goede bureaustoel om in te werken is niet hetzelfde als een goede gamestoel. Voor lange gaming sessies wil je graag dat het materiaal goed ademt, de kleur en styling speelt uiteraard ook een rol. Let op de instelmogelijkheden zoals hoogte en rotatie. Een knetterdure stoel hoeft echt niet, goedkoop is vaak wel duurkoop als je veel uren doorbrengt op je gaming chair. Wil je echt nextlevel gaan met het comfort? Ga dan voor een ergonomische gamestoel of kies voor de ultieme luxe gamestoel.
Nu pas op het gamemonitor level aanbeland? Dit onderwerp is voor veel gamers natuurlijk van groot belang en terecht. Een goede game room inrichten zonder goed beeldscherm is geen echte game kamer. PC-gamers gaan meestal voor 2 tot zelfs 4 monitoren. Meer ziet er indrukwekkend uit maar koop liever 2 hoge resolutie schermen met hoge framerate en hoog aantal nits dan 4 budget monitoren die onscherp beeld produceren. Hang ze op aan de wand met stevige beugels, dit bespaart je ruimte op het bureau. Je bent dan wel minder flexibel bij eventueel herinrichten van je game room. Je kan dan altijd ook nog kiezen voor een monitorarm die je aan je bureau kunt vastmaken.
Nu komen we op de minder zichtbare game room accessoires die wel heel belangrijk zijn. Werk kabels netjes weg, game bureau's zijn doorgaans voorzien van kabelgoten. Met tie wraps kun je kabels bij elkaar binden maar clips kunnen handiger zijn omdat je dan kabels eenvoudig kunt verwijderen of toevoegen. Je kunt bij een gaming room inrichten een ‘valse muur’ plaatsen of een plint waar je kabels in kunt wegwerken. Zorg dat stopcontacten geaard zijn en dat er geen interferentie is.
En toen was er licht. Dat werd hoog tijd want alleen licht van de monitors is niet echt prettig voor je ogen. Er zijn game bureaus met ingebouwde verlichting, je kunt ook een plafondlamp ophangen, aan de wand of losse (schemer)lampen neerzetten. LED strips zijn niet alleen mooi om te zien maar ook praktisch. Kies altijd voor LED, geen oude gloeilampen dus. Dit bespaart je energie, LED is ook veiliger want deze verlichting wordt niet heet. Dimbare lampen hebben de voorkeur want dan kun je onder alle condities perfect gamen. Daarnaast doet RGB verlichting het ook altijd goed in een echte gameroom.
Laten we ook zeker opbergruimte niet vergeten om je game room accessoires in op te bergen. Dat staat niet alleen netter, zo kun je ook alles vinden wanneer je iets nodig hebt. Planken aan de wand zijn wat dat betreft ideaal. Verstelbare wandrekken van de bouwmarkt zien er niet mooi uit maar handig zijn ze wel. De meeste accessories hoef je niet achter deurtjes te verstoppen, houd liever overzicht op je spulletjes. In een game slaapkamer zul je wat meer willen opbergen in kastjes. Kijk ook eens naar goedkope tweedehands (computer) winkelschappen, die je dan zelf kunt opknappen.
Down-time is ook van belang voor een gamer. Af en toe de knop om en even relaxen in je gamestoel, op een bankje in de hoek of een zitzak. Houd je snacks en drankjes weg van de elektronica, een eigen mini-koelkast is natuurlijk echt … nou ja letterlijk ‘cool’ dus. Je geniet dan ook meer van je instelbare LED lights.
Er zijn prachtige voorbeelden van game rooms online te vinden, uiteindelijk moet jouw ruimte aansluiten op wie je zelf bent. Als iemand in jouw kamer stapt dan moet direct duidelijk zijn wie je bent, waar je voor staat en wat jou interesseert. Dit kunnen action figures zijn op een plank, plushies, posters van je favoriete games of levels van je favoriete game als muurstickers. Wees een beetje voorzichtig met permanente elementen want sommige games kunnen op een gegeven moment toch saai worden. En dan zit je met je muur vol Barbie, De Eenhoorn Prinses voor PS4 artwork. Geintje, dat spel gaat nooit vervelen!