Let op! Bestellingen hebben een langere verwerkingstijd i.v.m feestdagen (Dit geldt niet voor de Winner X1).

Hoe kies je een goede gaming monitor?

Hoe kies je een goede gaming monitor?

5 min lezen

Als je op zoek bent naar een game monitor, hoe maak je dan de goede keuze? 144 hertz, 27 inch, QLED; hoe weet je wat relevant is voor jou? En wat te denken van G-Sync of FreeSync? Hierna weet je precies welke monitor jij moet hebben, alle belangrijke specificaties worden 1 voor 1 toegelicht.

Gaming monitor kiezen 

Bij het kiezen van een gaming monitor is het belangrijk dat jij weet wat je nodig hebt. Het maakt nogal wat uit wat voor games je veel speelt en waar je veel waarde aan hecht. De volgende punten zullen wij voor je uitleggen en waarom ze eventueel voor jou van belang zijn.

  • Ga ik voor een G-Sync of FreeSync monitor?
  • Welke reactietijd heb ik nodig?
  • Wat zegt paneel?
  • Is extra scherp beeld belangrijk?
  • Waarom een HDR monitor?
  • Voor wat heb je een ultra wide monitor nodig?
  • Maakt pc of console gaming verschil? 

G-Sync en FreeSync

Het grootste verschil tussen G-sync en FreeSync is de compatibiliteit met de videokaart. G-Sync is van NVIDIA en werkt dus alleen als je een NVIDIA videokaart in je computer hebt. FreeSync is van AMD en werkt dus alleen met een AMD videokaart. Nog een ander verschil tussen de twee is de frame rate. De frame rate wordt beïnvloed als de verversingssnelheid van je videokaart onder het minimum van de monitor komt, G-sync verdubbelt dan de verversingssnelheid van de monitor, wat ervoor zorgt dat er geen haperingen optreden bij een lage frame rate. FreeSync doet dit niet en is daarin nadelig ten opzichte van G-sync. 

 

Verversingssnelheid: voor vloeiende beelden

De verversingssnelheid van je monitor heeft invloed op de weergave van je games, maar ook op je prestaties. Het is dus belangrijk dat je de juiste kiest. De meest voorkomende refresh rates zijn 60, 75, 144 en 240 hertz. Wij helpen je kiezen.

  • 60Hz - Voor beginnende gamers die adventure en strategy games spelen
  • 75Hz - Voor beginnende gamers die shooters en race games spelen
  • 144Hz - Voor ervaren gamers en fanatieke shooter liefhebbers
  • 240Hz - Voor professionele e-sporters

 Speel je games waarin beelden écht vloeiend moeten bewegen? Dan raden we minimaal 144 hertz aan. Hier zul je bij games als Fortnite of Call of Duty veel plezier van hebben. Let op: zorg wel dat er een krachtige videokaart in je pc of laptop zit.

 

Reactietijd: geen wazige beelden

 Voor gaming is een snelle reactietijd (of responstijd) een must. Dit is de snelheid waarmee een pixel van zwart naar wit kan gaan en weer terug. Als deze responstijd te langzaam is, krijg je wazen (‘ghosting’ genoemd) en knalt iedereen in de game je aan gort. Een reactietijd van 5 milliseconden is erg snel, maar het liefste zit je onder de 2 milliseconden.

Paneel gaming monitor kiezen

Het paneel van een gaming monitor heeft veel te maken met de kwaliteit en de prestaties van de monitor. Er zijn verschillende panelen: IPS, TN en VA. Deze hebben allemaal hun eigen specifieke eigenschappen en kwaliteiten. Zo staat IPS bekend om een goed kleurbereik, TN om de snelheid en VA om de goede contrastverhouding. Het ligt er daarom erg aan waar je naar op zoek bent als gamer en wat jij het belangrijkst vindt.

 

Scherp beeld: 4K gaming monitoren

Een 4K gaming monitor heeft een scherpte van 3840 x 2160 pixels en wordt ook wel UHD of 2160p genoemd. 4K is 4 keer scherper dan full hd, waardoor je de karakters en landschappen van je games haarscherp ervaart. Zo zie je zelfs de kleinste details en heb je jouw tegenstanders scherper in het vizier. Ben je even niet aan het gamen? Dan kijk je een film in 4K. Let op: om in 4K te gamen heb je een game nodig die 4K ondersteunt én een zeer krachtige videokaart.

Levendige kleuren: HDR monitoren

Een van de meest recente grafische verbeteringen is High Dynamic Range (HDR). Deze functie is op vele manier van invloed op je game-ervaring: uitstekende kleurprestaties, diepere verzadiging, meer divers contrast, helderdere highlights en donkerdere schaduwen. Al deze afzonderlijke aanpassingen zorgen voor jouw interactieve ervaring op een hoger niveau met meer realistische en levensechte afbeeldingen. Let er wel op dat je games HDR ondersteunen om hiervan te profiteren.

Ultrawide monitoren

Een ultrawide gaming monitor zorgt voor een derde meer schermruimte. Op een super ultrawide heb je zelf het dubbele aan schermruimte. Hiermee vervang je dus makkelijk je 2 schermen setup. Ultrawide monitoren geven je meer zicht in je games, mits een game dit ondersteunt. Zo heb je extra voordeel in strategy games, zie je net even iets meer van je speelveld in een shooter of zie je bijna het hele veld in FIFA. Deze monitoren zijn vaak ook curved monitoren, maar dat is niet altijd het geval.

Console gaming

Ook console gamers kiezen voor monitoren om te genieten van hun Playstation 4, Xbox One of Nintendo Switch. Ten opzichte van een tv heeft een gaming monitor minder input lag, dus je hebt minder last van wazige beelden. Ook beschikt een monitor vaak over speciale gaming instellingen. Heb je een Playstation 4 Pro of Xbox One X, dan haal je daar het beste uit met een 4K of HDR monitor. Een console geeft een output van maximaal 60 hertz, dus een hogere verversingssnelheid heb je niet nodig.


Blog posts

  • Waarom een gamestoel voor kinderen een slimme keuze is

    , door Niels Schouten Waarom een gamestoel voor kinderen een slimme keuze is

    Lees meer 

  • Waarom een goede werkplek je productiviteit boosten kan

    , door Zino van Velzen Waarom een goede werkplek je productiviteit boosten kan

    Lees meer 

  • Waarom een monitorarm een must-have is voor je thuiswerkplek of gaming setup

    , door Zino van Velzen Waarom een monitorarm een must-have is voor je thuiswerkplek of gaming setup

    Lees meer 

Login

Wachtwoord vergeten?

Heb je nog geen account?
Maak gratis een account aan en geniet van vele voordelen.